Održivost

Održivost je snažna riječ s velikim utjecajem na čovjeka i prirodu. Već danas smo obvezani održati održati prirodu u svoj njezinoj raznovrsnoti i ljepoti za ljude sutrašnjice.

Saznajte više o mnogobrojnim primjerima u kojima se odražava filozofija održivosti u Mülleru.


World Ocean Day, na hrvatskom "Svjetski dan oceana", obilježava se svake godine, a na taj dan želi se skrenuti pozornost na oceane. S jedne strane cilj je ukazati na značenje svjetskih mora, a s druge strane i na probleme kao što su onečišćenja ili prekomjerni izlov ribe. Od 2009. godine, svake se godine 8.lipnja obilježava Svjetski dan oceana. U prosincu 2008. su Ujedinjeni Narodi (UN) pokrenuli obilježavanje dana oceana.

 

Prekomjerni izlov ribe je jedan od problema koji opterećuje naše more. Bogatstvo oceana nažalost nije nepresušno. Već više od 33% komercijalno iskorištene populacije ribe smatra se prekomjerno izlovljeno, u Sredozemnom moru i Crnom moru taj postotak iznosi čak 60%.
Drugi veliki problem je plastični otpad.
Otpad na razne načine nađe svoj put u mora. Jedan dio otpada koji dospije u more, proizlazi iz ribarstva, plovidbe i offshore industrije, međutim glavnina otpada proizlazi s kopna, koji djelomično nošen vjetrom ili rijekama dospijeva u more.

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine širom svijeta 22. travnja. Od 1970. godine veliki broj organizacija i institucija uključen je u različite kampanje kako bi skrenuli pozornost na probleme okoliša i podigli svijest o njima. Osnovan u SAD-u, Dan planete Zemlje danas se obilježava u više od 150 zemalja svijeta. Sada smo iskoristili ovaj dan kao priliku da skrenemo pozornost na zaštitu naše zemlje i na taj način promoviramo svijest o održivom i ekološki prihvatljivom djelovanju. Saznajte više o prijetnjama planetu, uključujući klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti, te Müllerov angažman. Osim toga, predstavljamo brendove dostupne kod nas koji svojim posebnim pakiranjem ili dizajnom proizvoda ili posebnim kampanjama i projektima daju značajan doprinos očuvanju našeg planeta.
Saznajte više

Dan sprječavanja nastanka otpada

Otpad ima ogromni utjecaj na okoliš i predstavlja problem diljem svijeta – to više nisu nikakve novosti. Jedini razumni odgovor na to je izbjegavati otpad u što većoj mjeri. Stoga Müller 28.02.2022. po prvi put uvodi Dan sprječavanja nastanka otpada!
Ovaj dan uzeli smo si kao povod da ukažemo na važnost sprječavanja nastanka otpada i time potičemo svijest i djelovanje u svrhu zaštite okoliša.

Saznajte više

Bez mikroplastike

U smislu očuvanja okoliša i kao znak odgovornog djelovanja, temu mikroplastike shvaćamo vrlo ozbiljno. Na taj način našim Müller kvalitetnim robnim markama u kozmetici nadilazimo obveze koje smo već udovoljili u kontekstu opsežnih pravnih propisa.
Staknutu napomenu „Bez mikroplastike“ koristimo na našim Müller kvalitetnim robnim markama za proizvode koji prema aktualnom vodiču za kupovinu BUND (stanje: 2018./Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e. V. (Udruga za zaštitu okoliša i prirode Njemačke)) ne sadrže mikroplastiku.

Više informacija pronađite ovdje!

Prirodna kozmetika

Priroda, bio i zdravlje – svjestan odnos sa samim sobom i prirodom predmetom je razmišljanja sve više ljudi. Vrijednosti kao što su podnošljivost, sigurnost i održivost igraju veliku ulogu pri kupnji.
U zadnjih smo nekoliko godina segment prirodne kozmetike strateški proširili. 47 brendova i oko 4000 proizvoda se trenutno nudi u našim poslovnicama. Pokraj klasika kao što je Weleda, fokus je na inovativnim markama kao što su Living Nature, Oliveda i Müllerova marka Terra Naturi.
U našem prirodnom kutku naći ćete veliki izbor prirodne kozmetike.

Saznajte više o različitim pečatima prirodne kozmetike.
Prirodna kozmetika

Ekološki savjesna kupovina

Ekološki savjesna kupovina

Zaštita okoliša je svačija briga!
Prelaskom na reciklirani materijal i uvođenjem naplaćivanja plastičnih vrećica, aktivno pridonosimo zaštiti okoliša. Na taj način očekujemo smanjenje konzumiranja plastičnih vrećica i time redukciju plastike u okolišu.
Više informacija naći ćete ovdje.

Flota zelenih kamiona

Svojom euro-klasom 6/EEV, motori naše flote zadovoljavaju najveće standarde štetnih emisija. Tako znatno smanjujemo izbacivanje CO2.

Daljnji doprinos smanjenju ugljikovog dioksida donosimo time, što smo povećali opseg banjica na logističkim stajalištima s 8 na 9 banjica. Tako smo povećali volumen za 12% i smanjili emisije štetnih plinova i opterećenost cesta.
Zelena transportna flota

Recikliranja

Recikliranje

85% potrošenih kutija tonera šalju se natrag proizvođaču na recikliranje.

Kartoni i folije se odvajaju, skupljaju, prešaju i šalju na regionalno poduzeće za recikliranje.
Pojednostavili smo recikliranje svojim kupcima i suradnicima kutijama u kojima skupljamo prazne baterije i prihvaćanjem plastičnih ambalaža, koje ne držimo u svom asortimanu, što su usluge koje se jako cijene.


Solarna energija

Na 43 stajališta u Europi koristi se struja dobivena iz sunčeve energije.

Zahvaljujući solarnim ćelijama, prošle je godine u javnu mrežu ušlo 7.550.000 kWh struje, što pokazuje da Müller izuzetno pridonosi zaštiti okoliša.
Solarna energija

Službena putovanja

Poslovna putovanja 

Poslovna su putovanja neizbježna.
Müllerov menadžment za putovanja se brine za to, da se ona obavljaju ekološki i ekonomski prihvatljvo. Stoga putovanja vlakovima sve više zamjenjuju vožnju autom, što štedi novac i štiti okoliš.

U 2016. pređeno je oko 1,7 mil. km vlakom.