Odakle dolazi Majčin dan?

Majčin dan počeo se ukorjenjivati ​​u Sjedinjenim Američkim Državama i poseban je dan u čast majkama. Taj je dan pokrenula američka aktivistica za ženska prava Anna Jarvis. S jedne strane željela je odati spomen na svoju majku koja je umrla 1905. godine, a s druge strane htjela je skrenuti pozornost na probleme žena diljem svijeta. 8. svibnja 1914. Kongres Sjedinjenih Američkih Država proglasio je drugu nedjelju u svibnju državnim praznikom: Majčin dan. U Njemačkoj se Majčin dan počeo obilježavati od 1923. godine. Iako taj dan službeno nije državni praznik u toj zemlji, majke se i dalje slave na taj dan. Tada je taj dan ustanovila prvenstveno Udruga njemačkih cvjećara.


Kako se obilježava u drugim zemljama?

Način na koji se Majčin dan obilježava u drugim zemljama gotovo se ne razlikuje od hrvatskog. Cvijeće je popularan dar za majke. Isto tako, najčešće se daruju različite DIY čestitke, pjesmice ili slatkiši. I u drugim zemljama, na Majčin dan provodi se dan s majkom i obitelji, kuha se za nju ili je se vodi van na ručak.
Glavna razlika u svijetu je datum, jer ne slavi svaka zemlja ovaj dan na isti datum. Njemačka, Austrija, Švicarska, SAD i Kina Majčin dan uvijek obilježavaju druge nedjelje u svibnju. U Norveškoj se, na primjer, Majčin dan održava u veljači, na Tajlandu u lipnju, a u Argentini u listopadu. Jeste li znali da Južna Koreja i Albanija nemaju Majčin dan? Naime, ne postoji poseban dan za oca ili majku, već zajednički tzv. dan roditelja.

Ne zaboravite: 8. svibnja je Majčin dan! ♥
Zahvalite mami za čvrste zagrljaje, najbolje savjete i najfinija jela.

Iskoristite vrhunsku ponudu i razveselite svoju mamu odličnim poklonom!

Nivea poklon set
Make up proizvodi
Anny lakovi za nokte
Aveo kreme za ruke
Kaiser Classic kalup za pečenje
u obliku srca 25x26x7cm
Dr. Oetker silikonski kalup
u obliku šalice/srca
Dr. Oetker mini kalup
za pečenje u obliku srca 11 cm


Sandra Rich staklena zdjela

u obliku srca 6,5 cm
Ukrasni jastuk u obliku srca
LEGO buket cvijeća
Šalice s posvetama za mame,
više vrsta
Dekorativni tanjur
u obliku srca