stroj za pranje posuđa

Što se smije prati u perilici posuđa?


Pridjev sigurno za pranje u perilici predmeti samo smiju imati, ako su testirani prema DIN-normama. Predmete, koji su označeni ovim odgovarajućim simbolom bez puno brige možete prati u perilici posuđa. Broj iznad raspršenih zraka pokazuje, koliko pranja predmet može izdržati bez određenih oštećenja.

Prikladno za pranje u perilici u odnosu na to nije obvezan pojam, koji također niti po zakonu nije pobliže definiran. Proizvođači svoje proizvode opisuju prema vlastitom iskustvu i standardu kao prikladne za pranje u perilici. To je u cijeloj branši tako uobičajeno, ali za potrošača, nažalost, jako zbunjujuće. Kako za pojam ne postoji jedinstvena definicija, niti simbolika nije uvijek ista. Općenito se predmeti, koji su sigurni za pranje u perilici, označavaju simbolom perilice. Uglavnom takve predmete možete prati u perilici, ali to onda činite na vlastitu odgovornost. Takvi predmeti zbog toga neće postati neupotrebljivi, ali treba računati na istrošenost i promjenjene karakteristike proizvoda, odnosno predmeta. Stoga se preporučuje slaganje predmeta u gornju košaru perilice i korištenje praška umjesto tableta za strojno pranje posuđa jer je prašak u pravilu manje agresivan.

 

Zato, ako duže želite imati koristi od svojih tava, noževa i posuđa, radije ih isperite ručno, nego da se oslanjate na prikladnost pranja u perilici.

 

Na što morate pripaziti kod različitih materijala?

Nehrđajući čelik

 

Pribor za jelo i ostalo posuđe naravno možete bez brige prati u perilici jer zbog svoje legure ne hrđa.

Ipak mogu ostati sitne mrlje od hrđe na priboru i posuđu. Mrlje mogu nastati od drugih vrsta hrđe u perilici npr. zbog predmeta koji nisu prikladni za pranje u perilici, zbog hrđajućih vijaka na loncima i poklopcima ili na oštećenim košarama.

 

Mrlje možete odstraniti posebnim čistačima, ali možete koristiti i colu ili limunsku kiselinu.

Staklo

 

Staklo je u pravilo dosta otporan materijal, stoga se može prati u perilici. Ovdje treba uzeti u obzir, da je najbolje čaše, zdjelice i vrčeve postaviti na dovoljnu udaljenost jedne od drugih i to u gornju košaru, gdje se mogu čvrsto osloniti, kako se ne bi razbile. Kod osjetljivog stakla preporučujemo ručno pranje.

Kako biste nakon pranja izbjegli mliječno staklo ili nedovoljno čisto staklo, temperaturu pranja nemojte postaviti previsoko. Također je najbolje dodati sredstvo za ispiranje, jer je djelovanje jače nego samo kod tableta.

Staklo

Aluminij

 

Nelegirani aluminij ne smije u perilicu! U suprotnom se neki predmeti mogu u potpunosti oštetiti.

Kod posuđa za kuhanje koji su od aluminija, najbolje je pitati proizvođača za savjet.

 

Plastika

 

Plastika je općenito prikladna za pranje u perilici.

Obratite pozornost na napomene na samom proizvodu ili u opisu proizvoda. Posebne vrste plastike eventualno ne mogu podnijeti visoke temperature. Kod čestog pranja u perilici proizvodi mogu postati lomljivi ili npr. izgubiti mogućnost izolacije.

 

Drvo

Lakirana i ljepljena drva ne biste trebali prati u perilici jer se lak inače može istrošiti ili ljepilo rastopiti.

Neobrađeno drvo možete prati u perilici, no i ovdje vrijedi: zbog sredstva za čišćenje i temperatura moguća je promjena oblika i boje.

 

Srebro

 

Uglavnom možete biti sigurni ako predmete perete ručno, pogotovo ako se radi o starom „obiteljskom“ srebru.

Ako ipak želite srebrno posuđe prati u perilici, pazite da srebro ne dođe u dodir s nehrđajućim čelikom.

Porcelan

Porculan

 

Ovdje vrijedi: što je materijal čvršći i manje lomljiv, to je prikladniji za pranje u perilici.

Umjetnički oblikovani lonac trebao bi unatoč lazuri biti opran ručno. Obično posuđe za kavu i fini porculan možete naravno prati u perilici.

Posjedujete li staro, naslijeđeno posuđe s finim dekoracijama i zlatnim rubovima, trebali biste ga oprezno oprati ručno. Opasnost da boje izblijede ili se zlatni rub ispere je previsoka.