Bez mikroplastike
„Svaki komadić plastike, koji je proizveden u zadnjih 50 godina te koji je dospio u more, još se ondje negdje nalazi.”
Tony Andrady,američki kemičar na Triangle Institute; https://www.otto.de/reblog/mikroplastik-die-winzige-gefahr-12346/
U smislu očuvanja okoliša i kao znak odgovornog djelovanja, temu mikroplastike shvaćamo vrlo ozbiljno. Na taj način našim Müller kvalitetnim robnim markama u kozmetici nadilazimo obveze koje smo već udovoljili u kontekstu opsežnih pravnih propisa. 
Plastika je vrlo postojana i može zagađivati mora stotinama godina. U Sjevernom moru već je izmjereno 20 čestica po kubičnom metru, a u arktičkom ledu čak milijun čestica po kubičnom kilometru.
(www.awi.de/im-fokus/muell-im-meer/mikroplastik.html)

U Njemačkoj trenutno nema zakonske definicije na temu „mikroplastike“. Pod „mikroplastičnim česticama“ podrazumijevamo čvrste plastične čestice koje su manje od 5 milimetara, nisu topive u vodi te nisu biorazgradive. Istaknutom napomenom „Bez mikroplastike“ s našim Müller kvalitetnim robnim markama u kozmetici idemo korak dalje te u našu definiciju dodatno uključujemo i sintetičke polimere koji bubre (polukruti su) te su topivi. Sintetički polimeri u kozmetičkim proizvodima se većinom koriste za stvaranje filma, popunjavanje, kao vezivno sredstvo ili sredstvo za zamućivanje.
Bez mikroplastike
Istaknutu napomenu „Bez mikroplastike“ koristimo na našim Müller kvalitetnim robnim markama za proizvode koji prema aktualnom vodiču za kupovinu BUND (stanje: 2018./Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e. V. (Udruga za zaštitu okoliša i prirode Njemačke)) ne sadrže mikroplastiku.
To znači da se u proizvodu ne nalaze sljedeće tvari:

 • Polyethylen (PE) (polietilen)
 • Polypropylen (PP) (polipropilen)
 • Polyethylen Terephthalat (PET) (polietilen tereftalat)
 • Nylon-12 (Nylon-12) (najlon-12)
 • Nylon-6 (Nylon-6) (najlon-6)
 • Polyurethane (PUR) (poliuretan)
 • Acrylates Copolymer (AC) (kopolimer akrilata)
 • Acrylates Crosspolymer (ACS) (krospolimer akrilata)
 • Polyacrylate (PA) (poliakrilat)
 • Polymethyl Methacrylat (PMMA) (polimetil matakrilat)
 • Polystyren (PS) (polistiren)
 • Polikvaternij (PQ)
 • Polyethylenglycol (PEG)
 • Polypropylenglycol (PPG)

Istaknuta napomena „Bez mikroplastike“ odnosi se isključivo na sadržaj bez ambalaže i materijala nosača (kao primjerice maramica kod „vlažnih maramica“).

Naš cilj je zajedno s našim proizvođačima raditi na rješenjima kako bismo u budućnosti mogli ponuditi sve više proizvoda bez sintetičkih polimera (tekućih i krutih).Takva promjena formule proizvoda zahtijeva određeno prijelazno razdoblje jer je potrebno testirati učinkovitost, sigurnost, kompatibilnost s okolišem te stabilnost proizvoda korištenih alternativnih tvari. Zbog toga trenutno postoje iznimke. Stoga neke formule i konzistencije trenutno nisu moguće bez sintetičkih polimera. U okviru aktualne situacije potrebno je prvo testirati alternativne sirovine.
Ovako mikroplastika dospijeva u okoliš!

Mikroplastika u okoliš dospijeva na dva različita načina koja time predstavlja opasnost za ljude i okoliš. Nastanak mikročestica jako je različit. Tako se čvrsta mikroplastika dijeli na primarnu i sekundarnu mikroplastiku.

Primarna mikroplastika
Pod primarnom mikroplastikom podrazumijevaju se male plastične čestice ili granule koje se industrijski proizvode. Koriste se u proizvodnji plastike ili su sastavni dijelovi, između ostalog, raznih kozmetičkih proizvoda. Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne mogu u potpunosti filtrirati sitne čestice iz odvodnje, te one bez ometanja dospijevaju u okoliš i vodu. Kad jednom dospiju u more, ove plastične čestice ne mogu se višeukloniti. Plastika je izuzetno postojana i može zagađivati mora stotinama godina.

Sekundarni mikroplastika
Sekundarna mikroplastika su mali plastični predmeti nastali raspadom velikih plastičnih dijelova (npr. plastične vrećice, plastične boce, ribarske mreže, dijelovi guma, sintetička tekstilna vlakna itd.). Komadići se formiraju, između ostalog, od vremenskih prilika, abrazije i čišćenja sintetičkih tekstila.

Definicija "Sintetički polimeri"
Također se i „sintetički polimeri“ obrađuju u kontekstu mikroplastike. Oni su (prema Öko-testu 02/2017) industrijski proizvedena plastika koja kemijskom reakcijom povezuje male komadće u duge lance ili razgranate molekule. Ovisno o početnom materijalu i molekularnoj veličini, oni mogu biti topivi ili netopivi u vodi. Dostupne su u čvrstom i tekućem obliku. Većina sintetičkih polimera teško je biološki razgradiva. Sintetički polimeri korisni su u kozmetici između ostalog kao tvorci filma za zaštitu od sunca, kao zgušnjavači, stabilizatori za emulzije, regeneratori za njegu kose, tvari za postojanost frizure u proizvodima za oblikovanje kose te za dobar osjećaj kože.

"U međuvremenu je većina kozmetičkih proizvoda Müller robne marke bez bez mikroplastike."

Certificirana prirodna kozmetika općenito može biti alternativa. Jer proizvodi certificirane prirodne kozmetike ne sadrže mikroplastiku. Proizvodi Müller kvalitetnih marki TERRA NATURI i NATURÉ imaju certifikat „Natrue“ i samim tim su bez mikroplastike. Sadrže u osnovi samo prirodne sastojke, bez upotrebe silikona i drugih sastojaka na bazi mineralnih ulja i sintetičkih bojila, mirisa i konzervansa.
Terra Naturi
Natrue
Nature