Higijena ruku
Ispravno pranje ruku


Ispravna higijena ruku trenutno je jako važna. Nakon svakog boravka vani trebali biste temeljito oprati ruke – čak i ako ste se samo prošetali.
Ispravno pranje ruku i Vas i druge štiti od infekcija kao što je trenutni koronavirus. Sapun je jako učinkovit jer napada lipidni stroj virusa tako da oni postanu inaktivni. Primjereni su i tekući i čvrsti sapuni.

Kako izgleda temeljito pranje ruku:

  • Ruke perite minimalno 20 sekundi
  • Držite ih pod vodom dok teče
  • Temeljito ih nasapunajte: mislite na dlanove, gornju stranu šaka, prostore među prstima, palce i nokte.
  • Sapun utrljavajte nekoliko sekuni. Savjet: Dok to radite zatvorite vodu zbog očuvanja okoliša!
  • Sapun pod tekućom vodom isperite s ruku.
  • Ruke temeljito posušite. Ako njiste doma najbolje jednokratnim ručnikom, a doma bi svaki član obitelji trebao imati svoj ručnik za ruke

Njega ruku

Pravilna njega za grube ruke

Zbog puno pranja i dezinficiranja ruku one postaju grube i suhe. Zbog toga biste sad trebali odvojiti vrijeme za njegu. Ruke bi svaku večer prije spavanja trebalo temeljito namazati. Osim toga: Dovoljan unos tekućine kao i uravnotežena prehrana utječu također i na izgled ruku. Povremeno biste rukama trebali priuštiti posebnu njegu u obliku pilinga ili maske za ruke.

Piling

Ono što je dobro za tijelo i lice, dobro je i za ruke. Koristite piling za ruke ili tijelo te ga dobro utrljajte u svježće oprane ruke.

Müllerov savjet: Sami napravite piling. U zdjeli pomiješajte 200 g šećera šećerne trske, 3 žlice kokosovog ulja i 2 žlice gela za tuširanje.

 

Maska za ruke

Maska za ruka jako hidratizira i čini čuda. Postoje specijalizirane maske za ruke, ali možete i sami napraviti masku za ruke. Odaberite hidratantnu kremu i u debelom sloju namažite Vaše ruke. Nakon toga stavite pamučne rukavice te masku ostavite djelovati preko noći. Ako nemate pamučne rukavice, ruke možete omotati pamučnim ručnikom i pustiti da djeluje nekoliko sati.

Müllerov savjet: Pomoću sredstava koja imate u kućanstvu možete sami napraviti svoju masku. Pomiješajte i dobro sjedinite 2 žlice kokosovog ulja, 4 žlice skute, žumanjak, med i malo maslinovog ulja. Nanesite na očišćene ruke nakon tretiranja pilingom i ostavite da djeluje.

 

Nokti koji pucaju

Kod noktiju koji pucaju pomaže maslinovo ulje: povremeno nokte uronite u zdjelicu mlakog maslinovog ulja i nježno umasirajte. Inače pomaže i njegujući lak za nokte namijenjen jačanju noktiju.