Uskršnja gnijezda s kvascem

Vrijeme pripreme: 30 min. + 13 sati odmora + 18 min. pečenja

Sastojci za 8 gnijezda:


2 jaja

½ kockice svježeg kvasca

180 ml Alnatura trajnog alpskog mlijeka (sobne temperature) + 2 žlice za premaz

425 g Alnatura pšeničnog brašna tip 405 + malo za radnu površinu

30 g Alnatura djelomično rafiniranog šećera šećerne trske

1 paketić Alnatura Bourbon vanilin šećera

60 g maslaca od slatkog vrhnja (mekanog)

1 čajna žličica Alnatura morske soli

Priprema:

Dan prije razdvojiti jaje i žumanjak do sljedećeg dana u pokrivenoj posudici staviti u hladnjak. Kvasac staviti u mlijeko, zatim dodati brašno, šećer, vanilin šećer, maslac, sol, bjelanjak i još jedno jaje te mikserom s metlicama za tijesto miješati 10 minuta u homogeno, sjajno tijesto. Oblikovati kuglu i prekriveno ostaviti u hladnjaku da odmara 12 sati.

Sljedeći dan kuglu tijesta staviti na lagano pobrašnjenu radnu površinu, nožem zarezati u obliku križa, rubove presavinuti prema van te pomoću valjka razvaljati na površinu 25 x 25 cm.

Razvaljano tijesto uzduž narezati na trakice širine otprilike 1 cm. Spojiti na vrhu po 3 trakice i isplesti pletenicu. Na taj način dobivenih 8 pletenica spojiti u krug na plehu obloženom papirom za pečenje. U sredini bi trebala ostati rupa veličine oko 4 cm. Gnijezda prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se dižu 1 sat na sobnoj temperaturi.

Pećnicu s uključenim donjim i gornjim grijačem zagrijati na 180 °C. Preostali žumanjak izmiješati s 2 žlice mlijeka. Krugove premazati polovicom mješavine žumanjka i mlijeka i peći na srednjoj prečki pećnice 18 minuta da dobiju zlatno-smeđu boju. Izvaditi i još vruće premazati preostalom smjesom žumanjka i mlijeka te nakon toga ostaviti da se ohlade. Servirati ili darovati s umetnutom obojanom tvrdo kuhanom pisanicom u sredini svakog gnijezda.