Salata od lososa i jaja s preljevom od meda i senfa

Vrijeme pripreme: 15 min. + odmrzavanje preko noći + 20 min. kuhanje/pečenje

Sastojci za 4 čaše:

160 g fileta lososa (smrznuto)
2 jaja
200 g kiselog vrhnja
½ čajne žličice Alnatura morske soli
½ salatnog krastavca
1 mali mladi luk
50 g Alnatura cvjetnog meda
50 g Alnatura senfa srednje ljutog
1,5 čajna žličica kopra
1 žlica Alnatura maslinovog ulja

Priprema:

  1. Losos preko noći ostaviti u hladnjaku da se odmrzne. Sljedeći dan staviti jaja u lonac s vodom i na niskoj temperaturi ich tvrdo kuhati 10 minuta. Oguliti, narezati na kockice i u zdjeli ich pomiješati s kiselim vrhnjem i soli.
  2. Krastavac oprati te ga narezati na kockice veličine ½ cm. Oprati i očistiti mladi luk, te na fine kolutiće narezati jednu žlicu zelenih vrhova i odložiti ih sa strane. Ostatak narezati na kockice te pomiješati zajedno s kockicama krastavaca. U zdjelici dobro promiješati med, senf i kopar.
  3. Ulje zagrijati u tavi s neprianjajućom površinom te popeći losos na srednjoj temperaturi sa svake strane po 4-5 minuta. Ostaviti da se malo ohladi te ga usitniti pomoću dvije vilice.
  4. Čaše napuniti mješavinom krastavca i mladog luka, nakon toga dodati masu s jajima, na to staviti losos te poškropiti s 1 žlicom umaka od meda i senfa. Servirati ukrašeno kolutićima mladog luka.

Mali Műller savjet:

Ako nemate tavu s neprianjajućom površinom, možete staviti i komad papira za pečenje na dno tave te na njega staviti ulje i zatim losos. Umak od meda i senfa izvrstan je i s dimljenim lososom.