Keksi pisanice

Vrijeme pripreme: 30 min. + 2 sata odmora + 12 min. pečenje

Sastojci za 18 keksića:

200 g maslaca od slatkog vrhnja (mekanog)

1 paketić Alnatura Bourbon vanilin šećera

100 g Alnatura šećera u prahu + 1 žlica za posipanje keksića

350 g Alnatura pirovog brašna tip 630 + malo brašna za valjanje

1 prstohvat Alnatura morske soli

150 g Alnatura voćnog namaza od marelice

2 čajne žlice Alnatura soka od limuna

Priprema:

Maslac, vanilin šećer i šećer u prahu stavite u zdjelu i pjenasto umutite mikserom 3-5 minuta. Dodati brašno i stol i brzo sve obraditi u homogeno tijesto. Oblikovati kuglu od tijesta i prekriveno ostaviti minimalno 2 sata u hladnjaku da se hladi.

Peć zagrijati na 160 °C na vrući zrak. Radnu površinu posuti s malo brašna te tijesto staviti na to. Tijesto također posuti brašnom i valjkom razvaljati na debljinu 3–4 mm.

S izrezivačem za kekse u obliku jajta izrežite keksiće i stavite u dva pleha obložena papirom za pečenje. Kod polovice keksica u širem donjem dijelu izrežite okruglu rupu te uklonite to tijesto. Te ostatke tijesta zajedno s preostalim tijestom razvaljajte i izrežite još keksića. Kekse pecite zajedno u pećnici 10–12 min. backen. Nakon toga ich ostavite na kuhinjskoj rešetki da se potpuno ohlade.

Gornju površinu keksića s rupom pomoću finog sita pospite šećerom u prahu. Voćni namaz pomiješajte sokom od limuna te po jednu žličicu stavite na svaki donji dio keksa. Posute gornje dijelove stavite na njih i pustite da se keksići u potpunosti osuše.

Mali Műller savjet:

 

Ako tijesto nakon više miješanja i valjanja postane pretoplo jednostavno opet oblikujte kuglu i stavite još jednom na 15 minuta u hladnjak.

Ako nemate izrezivače u obliku jajeta, možete i od kartona izrezati željeni oblik. Njega stavite na tijesto te duž kontura odrežite nožem.