Plastika je svugdje oko nas i postaje sve veći problem za okoliš. Prije svega naši oceani i morski život, na žalost, jako pate pod time da u more godišnje dospijeva i do 13 milijuna tona plastike. U svakodnevnom životu imamo bezbroj mogućnosti zamijeniti plastiku održivim proizvodima.  I u kupaonici nije teško odreći se toga ili u najmanju ruku djelomično smanjiti količinu. Evo nekoliko ideja kako se možete odreći plastike.

Štapići za uši od plastike – ZBOGOM!

Tema održivosti se tiče svih nas. Moguće ju je provoditi u svim životnim domenama, čak i u kupaonici prilikom njege tijela. Posebno se radujemo što se u Mülleru u asortimanu nalaze Duchesse štapići za uši s ekološkim papirnatim tijelom u kartonskoj kutijici.

Ambalaža se sastoji od kartonske kutijice i 100 posto je ekološka. Štapići za uši i kompletna ambalaža sastoje se od papira koji potječe iz održivog gospodarenja šumama i kontroliranih izvora (PEFC certifikat). Ovakvom proizvodnjom se godišnje štedi čak 30 tona plastike!

Ovi štapići za uši u potpunosti su bez plastike i dobili su vrijednu nagradu International Salute to Excellence Award (kategorija Personal Care) najvećeg svjetskog sajma robnih marki PLMA.

Kod pranja ruku također možete izbjeći plastiku. Umjesto tekućeg sapuna postoji izbor bez plastike a to je čvrsti sapun. Čvrsti sapun je vrlo izdašan. U kvaliteti pranja u ničemu ne zaostaje za tekućim sapunom. S obzirom na okoliš je, u svakom  slučaju, bolji odabir čvrstog sapuna jer je ušteda na otpadnoj ambalaži.  Kod upotrebe u kućanstvu nema potrebe za strah od klica ili bakterija na čvrstom sapunu. Preporuča se samo upotreba posudice za sapun kod koje voda može curiti.

I kod tuširanja čvrsti sapun doživljava veliki povratak. Postoji mnoštvo sapuna koji nisu primjereni samo za ruke, već i za cijelo tijelo. Održivo i fair proizvedeni Dudu-Osun® može se koristiti čak i za pranje kose i brijanje.


Savjet: Mrežice za sapun Hydrophil
Prije svega su mali ostaci sapuna, koji Vam skliznu kroz ruke, u njima dobro spremljeni. Ova vrećica za sapun je savršena za tuširanje, jer se u njoj sapun može zapjeniti a s čvrstom površinom vrećice napraviti lagani peeling kože. Ovaj proizvod napravljen je od sisala – prirodnog vlakna.

Čvrsti šampon za pranje kose

Inovativna prirodna kozmetika, fair proizvedena i bez plastike – sve to obećava marka Ma Provence iz Francuske. Ona nudi čvrste šampone za sve tipove kose. Ovi šamponi funkcioniraju kao i normalni komad sapuna – jednostavno zapjeniti između dlanova i nježno umasirajte u mokru kosu. Na taj način potrebno je manje pranja kose i sapun otprilike drži dvostruko duže od uobičajenog tekućeg šampona. Tako je pranje kose uspješno i bez plastike.

Održiva njega zubi

Obično su četkice za zube plastične, te stoga ih nije moguće reciklirati. Zato sve veću omiljenost uživaju četkice za zube napravljene od ekoloških alternativa kao npr. bambus.
Kod Müller-a možete kupiti četkice za zube od bambusa robne marke HYDROPHIL. Drška je od brzo rastućeg bambusa i može se kompostirati. Četkice su od najlonskog vlakna bez BPA, na bazi obnovljivih sirovina, a ambalaža je od kartona koji je napravljen od 100% recikliranog materijala.
Kako bi pranje zubi u potpunosti bilo bez plastike umjesto paste za zube u tubi, postoje i alternative, npr. u obliku tableta za pranje zubi (dostupno u poslovnici). Također pastu za zube možete napraviti i sami , npr. od 5 jušnih žlica kokosovog ulja i 2,5 jušnih žlica natrona u prahu (soda bikarbona). Oba sastojka dobro izmiješajte i spremite u staklenku.

Depilacija strugalicom s kokosovim uljem ili sapunom za depilaciju

Većina aparata za brijanje su od plastike. Njihova alternativa su strugalice za brijanje, koji su u potpunosti bez plastike. Međutim oprez! – Potrebna je spretnost i oprez kod brijanja strugalicom za brijanje.  Strugalicu za brijanje prislonite na kožu pod kutom od 30°, zategnite kožu i strugalicu ne pritišćite prejako na kožu. S malo vježbe brijanje će svakako biti uspješno.

Stvarna alternativa za gel ili pjenu za brijanje je kokosovo ulje, pakirano u staklenkama.

Područje koje želite brijati namažite kokosovim uljem. Nakon toga možete početi s brijanjem. Vidjeti ćete da koža nakon brijanja ovim uljem nema osjećaj suhoće.

Kod mokrog brijanja možete koristiti i tvrdi sapun za brijanje.

Održivo skidanje šminke i čišćenje lica

Upotrebom blazinica od vate kod skidanja šminke proizvodimo puno otpada, između ostalog ambalažom i otpadnu plastiku – to nije nužno!

Za skidanje šminke možete koristiti blazinice za skidanje šminke robne marke Terra Naturi. Nakon što skinete šminku ne bacate ih u kantu za otpad, nego u perilicu za rublje, te ih možete oprati i ponovo koristiti.  Takve blazinice vrlo temeljito uklanjaju šminku s kože.

Konjac-spužvom lice možete očistiti i bez upotrebe plastike. Čišćenje takvom spužvom je temeljito i nježno, te se koža pri tome ne isušuje.

Odumrle stanice kože se lagano uklanjaju i potiče se prokrvljenost.

Konjac-spužve robne marke konnìaku mogu se kompostirati.

Njega usana, kose i tijela kokosovim uljem

Upotrebom blazinica od vate kod skidanja šminke proizvodimo puno otpada, između ostalog ambalažom i otpadnu plastiku – to nije nužno!
Za skidanje šminke možete koristiti i Make-Up Remover Pads – blazinice marke faceez koje se mogu ponovo koristiti ili blazinice za skidanje šminke robne marke Terra Naturi. Nakon što skinete šminku ne bacate ih u kantu za otpad, nego u perilicu za rublje, te ih možete oprati i ponovo koristiti. Takve blazinice vrlo temeljito uklanjaju šminku s kože.
Konjac-spužvom lice možete očistiti i bez upotrebe plastike. Čišćenje takvom spužvom je temeljito i nježno, te se koža pri tome ne isušuje.
Odumrle stanice kože se lagano uklanjaju i potiče se prokrvljenost.
Konjac-spužve robne marke konnìaku mogu se kompostirati.

Sve veći problem postaju čestice plastike u kozmetici. U peelinzima za lice i tijelo često su sadržane fine čestice mikroplastike. Veliki problem u tome je da mikroplastika na taj način dospijeva u otpadnu vodu, pa tako i u oceane i morska živa bića , te nađe i svoj put do ljudskog organizma.

Također možemo izbjeći i mikroplastiku – tako što ciljano kupujemo proizvode u kojima ona nije sadržana.

Naravno da je još bolji način sam napraviti svoj peeling, npr. od šećera i kokosovog ulja.

Za to Vam je potrebno 200 g djelomično rafiniranog šećera šećerne trske i 4 jušne žlice kokosovog ulja. Dobro pomiješajte sastojke i spremite u staklenku. Kristali šećera u ovoj mješavini su lijepo zrnasti i pružaju željeni efekt peelinga i nježnu kožu.

Za peeling je također jako dobro primjeren i kava ili soc kave.

Napravite sami svoj dezodorans

Za dezodorans Vam je potrebno:

 • 3 jušne žlice kokosovog ulja
 • 2 jušne žlice finog natrona (sode bikarbone)
 • 2 jušne žlice gustina
 • 20 kapi eteričnog ulja

Ambalaža dezodoransa u rol-onu i u spreju je jednim dijelom od plastike. Kod svakodnevne upotrebe dezodoransa količina nove otpadne plastike, koju proizvodimo, nije beznačajna. Pri tome možemo i sami napraviti svoj djelotvorni dezodorans, i to sa samo nekoliko sastojaka.

Od kokosovog ulja, natrona (soda bikarbona),  gustina i eteričnih ulja lako i sami možemo smiješati dezodorans-kremu.

Natron zaustavlja rast bakterija,  te tako i neugodne mirise; kokosovo ulje djeluje njegujuće, a eterično ulje daje decentni miris.


Za sve koji nemaju inspiraciju napraviti svoj dezodorans dostupan je i čvrsti dezodorans Lamazuna koji je u potpunosti bez plastične ambalaže.


Pravi se ovako:

 1. U vodenoj kupki na štednjaku otopite kokosovo ulje.
 2. Kada ono postane tekuće, maknite ga sa štednjaka i umiješajte natron i gustin – dobro pomiješati. Nakon toga dodajte miješajući eterično ulje.
 3. Za čuvanje mješavinu prelijte u staklenku.
 4. Gotova je dezodorans krema. Prije upotrebe, na manjem području kože provjerite podnošljivost kože, jer ne podnose svi natron.

Korisne sitnice za kupaonice bez plastike

I na drugim mjestima iz kupaonice možete izbaciti plastiku. Prije svega kod pribora postoji mnoštvo stvari napravljeni od održivih sirovina:

 • Staklenke kao mogućnost spremanja i čuvanja stvari
 • Drveni češljevi i četke
 • Drvene četke za kupanje s prirodnim vlaknima
 • Kamen plavac za uklanjanje zadebljale kože
 • Etui za četkicu za zubi od bambusa
 • Drveno preklopno malo ogledalo
 • Drveni masažni kotačići
 • Vrećice za sapun od sisala
 • Čaše za četkice za zube koje nisu od plastike