Sami napravite bagele!
Jeste li znali?
Bagel nije, kao što puno ljudi pretpostavlja, tipično američko pecivo, već je podrijetlom iz Poljske. Rupa u sredini prije svega ima praktičnu upotrebu: bagel se brže ispeče.
Sami napravite bagele!

Sastojci za 12 komada


  • 350 ml tople vode
  • 2 ¾ čajne žličice suhog kvasca
  • 510 g brašna
  • 1 velika žlica smeđeg šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • 2L vode
  • 85 g meda ili sirupa od agave

Priprema

  • Pomiješajte sol i brašno u zdjeli. Kvasac s malo soli otopite u toploj vodi i kratko pustite da reagira. Nakon toga dodajte mješavinu u brašno i mjesite dok tijesto ne postane glatko. Tijesto se na toplom mjestu mora dizati cca 1 sat, dok se nije duplo povećalo (pazite na to da ste uzeli dovoljno veliku zdjelu).
  • Zagrijte pećnicu na 220°C. U velikom loncu zakuhajte vodu s medom. Smanjite vrućinu i dodajte bagelse u malim porcijama u vodu. Trebali bi se sa svake strane cca 2 min kuhati. Izvadite ih iz vode i ostavite na kratko da se posuše.
  • Za nadjev istucite jaje i namažite bagelse. Sada možete dodati željeni nadjev. Pecite ih u pećnici 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
  • Nakon što ih izvadite, pustite ih da se ohlade i nadjenite nadjevom po želji!
Klasična se varijanta posipa makom ili sezamom, ali za nadjev naravno možete koristiti sve što Vam je ukusno.
Posebno su fine varijante s različitim travama, sirom, sušenim rajčicama ili maslinama. Pravi superfood bageli postanu sa chia sjemenkama, bučinim košticama, sjemenkama lana itd. Za intenzivniji okus ih možete dodati i u tijesto.
bagele
I kod punjenja imate bezbroj opcija. Od svježeg sira do lososa, šunke i sira, rajčice i mozarelle, s veganskim namazima i avocadom ili slatke varijante s marmeladom – s bagelima sigurno svatko dođe na svoje.