Sami napravite bagele!
Bagel nije, kao što puno ljudi pretpostavlja, tipično američko pecivo, već je podrijetlom iz Poljske. Rupa u sredini prije svega ima praktičnu upotrebu: bagel se brže ispeče.
Sastojci za 12 komada
- 350 ml tople vode
- 2 ¾ čajne žličice suhog kvasca
- 510 g brašna
- 1 velika žlica smeđeg šećera
- 2 čajne žličice soli
- 2L vode
- 85 g meda ili sirupa od agave
Priprema
- Pomiješajte sol i brašno u zdjeli. Kvasac s malo soli otopite u toploj vodi i kratko pustite da reagira. Nakon toga dodajte mješavinu u brašno i mjesite dok tijesto ne postane glatko. Tijesto se na toplom mjestu mora dizati cca 1 sat, dok se nije duplo povećalo (pazite na to da ste uzeli dovoljno veliku zdjelu).
- Zagrijte pećnicu na 220°C. U velikom loncu zakuhajte vodu s medom. Smanjite vrućinu i dodajte bagelse u malim porcijama u vodu. Trebali bi se sa svake strane cca 2 min kuhati. Izvadite ih iz vode i ostavite na kratko da se posuše.
- Za nadjev istucite jaje i namažite bagelse. Sada možete dodati željeni nadjev. Pecite ih u pećnici 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
- Nakon što ih izvadite, pustite ih da se ohlade i nadjenite nadjevom po želji!